Rotterdam Films

Rijneke & van Leeuwaarden

Groeten Uit Rotterdam

Dirk Rijneke

trailer

info

GROETEN UIT ROTTERDAM (Greetings from Rotterdam), tells a story of the cultural life in Rotterdam around 1980. In particular, the punk scene does not go unnoticed. The television broadcasting (VPRO) during that time led to strong reactions and severe criticism. Now it is a unique document of a turbulent time, with a direct movie style.

A trilogy about cultural life in Rotterdam, commissioned by VPRO Television:
Kunst, Koek En Koffie Art (Cookies And Coffee), (part 1)
A Black And White Statement (part 2)
Huize Schoonderloo (part 3)

Het drieluik Groeten uit Rotterdam (1980), gemaakt in opdracht van de VPRO, geeft een beeld van het culturele leven in Rotterdam rond 1980. Met name de punkscene blijft niet onopgemerkt. De televisie-uitzendingen leidden destijds tot felle reacties en forse kritiek. Nu is het een uniek document van een bewogen tijd, met een directe filmstijl. De drie delen:

KUNST, KOEK EN KOFFIE
Schilderijen en ‘pieces’ worden onbewaakt in een doorsnee straat tentoongesteld. Wat gebeurt er? Worden ze kapot gemaakt, gestolen of blijven ze gewoon hangen? We volgen het samenwerkingsproject van de kunstenaars Cor Kraat, Bob van Persie en Hans Citroen.

A BLACK AND WHITE STATEMENT
De kunstenaars van Kunst & Vaarwerk: Hans Citroen, Willem van Drunen en Cor Kraat zwerven door de haven op zoek naar mogelijkheden tot interventie. In galerie ‘Black Cat’ wordt een graffiti-tentoonstelling georganiseerd, maar de ware punks vinden dat graffiti op straat hoort. Maar bovenal uitten zij zich middels muziek, met groepen als Tändstickorshocks, Sovjets, Rode Wig en de Rondo’s.

HUIZE SCHOONDERLOO
Het vermaarde collectief K.K. Dubio bevecht het ‘systeem’ vanuit Huize Schoonderloo. Zij hebben een eigen muzieklabel, KingKong Records. Ze publiceren het blad Raket en vormen de punkband De Rondo’s. Hun aanhang onder jongeren is groot, maar er is ook een dwarsverband met de havenarbeiders.

Premiere International Film Festival Rotterdam 1980 (part one)
Part 1,2 and 3 on VPRO  TV 1980
Rotterdam Classics Lantaren / Stadsarchief

Museum Boijmans van Beuningen Exposition Groeten uit Rotterdam

EYE Amsterdam Groeten uit Rotterdam de punkfilms from Rijneke & van Leeuwaarden

International Film Festival Rotterdam  IFFR Rotterdam Classics 2019

IMBD

credits

16 mm, 3 x 60 min, colour

Production: Rotterdam Films/Rijneke & Van Leeuwaarden

Script, camera, director: Dirk Rijneke

Music: Jozef Kip Quartet, Rondo’s, Tändstickorshocks

Sound: Mildred van Leeuwaarden

Cast: Cor Kraat, Hans Citroen, Levine Dazler, Jules Deelder

Broadcasted by VPRO television