Groeten uit Rotterdam (1980) heet het roemruchte drieluik i.o. van de VPRO waarin Rijneke en Van Leeuwaarden onder andere de ontluikende punk- en kraakscene van de havenstad vastlegden. In het derde deel, Huize Schoonderloo, belanden de filmmakers in het gelijknamige kraakpand van Kunst Kollektief Dubio, van waaruit de befaamde punkband de Rondos (1978-1980) zich inzet voor het verbeteren van de wereld, te beginnen in Rotterdam. ‘Samen dingen doen’, daar ging het de groep om, vandaar het vaak bekritiseerde logo van de gekruiste hamer en sikkel, als knipoog naar het communisme.
Huize Schoonderloo (NL, 1980), Dick Rijneke (60’), 16mm, Nederlands gesproken, niet ondertiteld
Het collectief maakte het politiek getinte fanzine Raket, richtte het punkmuzieklabel King Kong Records op en organiseerde benefietconcerten uit solidariteit met de stakende Rotterdamse havenarbeiders. Ook ondersteunden de Rondos punkavonden, zoals Rock Against Religion op Tweede Kerstdag, waarvan een promofilmpje (8’) is te zien. (De volledige opnamen zijn op 9 juni te zien in het punkmuseum in de EYE-garderobe.)
RAR (Rock Against Religion) (NL, 1979) Dick Reijneke, 16mm, Nederlands gesproken, niet ondertiteld
In de documentaire Pinkel (1982) volgen Rijneke en Van Leeuwaarden de metamorfose van de twintigjarige behanger Pinkel tot huisvader. Pinkel is gitarist van de punkband Tändstickorshocks, discussieert graag over politiek en lijkt in alles een geëngageerde jongere. Maar dan ontmoet hij zijn grote liefde Marjan, krijgt een dochter en doet een poging zich aan het burgermansbestaan aan te passen. What happened? Muziek van Tändstickorshocks en De Rondos.
Pinkel (NL, 1982), Dick Rijneke (75’), 16mm, Nederlands gesproken, niet ondertiteld
Voorstelling in aanwezigheid van Mildred van Leeuwaarden en Dick Rijneke. Met dank aan Rotterdam Films.