Rotterdam Films

Rijneke & van Leeuwaarden

News -

Recensie Volkskrant Reykjavik-Rotterdam ★★★★

February 25, 2010

STUDIEMATERIAAL VOOR EEN MISDAADFILM

De deels in Nederland gefilmde IJslandse thriller Reykjavik – Rotterdam is uitstekend studiemateriaal voor elke Nederlandse filmer die nog eens een misdaadfilm op eigen bodem wil maken, voor een wat breder publiek. Rechttoe rechtaan gefilmd, naar een in grote lijnen schematisch scenario, maar wel van begin tot eind spannend én geestig.
Hoofdpersonage Kristófer bevindt zich nog in zijn proefperiode, na gevangenisstraf voor het smokkelen van alcohol. Sympathiek is hij, als vader en echtgenoot, en heus van plan om voortaan eerlijk aan inkomsten te komen. Maar zoals dat gaat: te hoge huur, een schoonbroer in de problemen – er moet geld binnenkomen, snel. De oplossing: nog één keer aanmonsteren op een containerschip, van Reykjavik naar Rotterdam en weer terug. En dan in de Nederlandse havenplaats snel de illegale waar inslaan, en die aan boord verstoppen. Dat zou goed moeten gaan – mits niemand in je omgeving een vuil spelletje met je speelt.

Reykjavik–Rotterdam, naar een scenario van thrillerschrijver Arnaldur Indridason, begeeft zich in het milieu van de kleine krabbelaars, de mannen die in de luwte van de échte criminelen zo af en toe een slag proberen te slaan. Vooral het kat-en-muisspel aan boord, met een haveninspectie en kapitein die heus wel weten dat het lagere personeel smokkelt, lijkt volkomen authentiek getypeerd.

Opvallend genoeg verliest Reykjavik – Rotterdam iets van dat realistische gehalte zodra het verhaal naar Nederland wordt verplaatst, en Kristófer in een heuse Wild West-schootout belandt. Met een schmierende Victor Löw als uitzinnige Nederlandse gangsterbaas; ‘fucking Icelanders!’. Vermakelijk, maar wel wat over de top, denk je dan al snel, als Nederlander. Maar daar denkt de IJslandse bioscoopbezoeker wellicht weer heel anders over.

(Recensie door Bor Beekman, gepubliceerd op 25-02-2010)

Source: Volkskrant

Back to news